Care este importanta unor dezinfectanti de suprafete?

Asa cum le spune si numele, aceste produse au in vedere dezinfectarea eficienta a suprafetelor, pentru a nu mai fi posibila raspandirea usoara a virusurilor, a bacteriilor si a microbilor de la o persoana la alta.

De aceea, este necesara folosirea unor astfel de produse destul de frecvent, pentru a impiedica raspandirea virusurilor. Acestia nu trebui sa lipseasca din nicio unitate de cazare sau, in general, unitate HoReCa.

Este necesara folosirea unor dezinfectanti de suprafete in acest locuri, pentru ca numarul de persoane care le frecventeaza este foarte mare si, astfel, ar fi mult mai usor pentru bacterii sa se raspandeasca de la o persoana la alta.

In contextul pandemiei actuale cu Covid 19 este foarte important sa ne protejam cat de bine putem si sa ii protejam si pe cei din jurul nostru. Astfel ca daca dezinfectezi o anumita suprafata pe care urmeaza sa o atingi intr-un fel sau altul, riscul de a te infecta si tu creste considerabil, lucru ce te va proteja.

Ideal ar fi sa dezinfectezi acea suprafata si dupa ce o folosesti, pentru a o lasa curata si pentru persoana care urmeaza sa o atinga. Este important sa ne gandim si la persoanele din jurul nostru pentru a ajuta la crearea unui mediu sigur si curat.

Din fericire, Coronavirusul este un virus incapsulat (invelit intr-un strat protector format din lipide/grasime) si poate fi neutralizat cu sapun si apa, hipoclorit de sodiu (clor) si multi dezinfectanti chimici.

Cum trebuie sa procedezi pentru a pastra locuinta sau spatiul respectiv cat mai curat?

Sterge murdaria (si organismele care se dezvolta pe murdarie).

Ocupa-te de procesul de dezinfectare: Distrugerea bacteriilor si a virusurilor este abia pasul doi.  OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), hipocloritul de sodiu (clorul) cu concentratie 0,5% si solutiile care contin 70% alcool ajuta la prevenirea infectarii cu noul Coronavirus. Exista posibilitatea sa diluezi produse pe baza de clor acasa pana la 0,5% pentru a crea un dezinfectant functional.

Diluarea depinde in functie de produsul pe care il folosesti, asa ca intotdeauna citeste instructiunile de pe ambalaj. Uite si instructiunile pentru doua din cele mai des intalnite concentratii de dezinfectant cu vascozitate ridicata.

In cazul in care utilizezi dezinfectant cu 4,5% hipoclorit de sodiu, atunci pentru fiecare 100ml o sa ai nevoie de 800ml de apa – deci la fiecare parte de inalbitor adauga 8 parti de apa.

In cazul in care utilizezi dezinfectant cu 3,2% hipoclorit de sodiu, atunci pentru fiecare 100ml trebuie sa adaugi 540ml de apa – 1 parte inalbitor la 5.4 parti de apa.

Pregateste si foloseste solutia cu grija. Foloseste manusi si nu o aplica pe suprafete care pot fi deteriorate: aluminiu, lemn finisat sau suprafete zgariate. In cazul unor suprafete noi sau neobisnuite sau cand ai indoieli testeaza intai pe o zona mai putin vizibila.

Tine cont si de urmatoarele zone care sunt folosite foarte mult de un numar mare de persoane:

  • Butoanele de tras apa
  • Clantele
  • Blaturile de bucatarie
  • Manerele de frigider
  • Intrerupatoarele
  • Mesele
  • Robinetele
  • Birourile
  • Chiuvetele

Asupra acestor zone trebuie sa se insiste foarte bine pentru a fi sigur ca s-a indepartat orice forma de bacterie sau de virus. Acestea nu rezista in fata unor astfel de solutii concentrate, astfel ca folosirea lor este vitala pentru a pastra locul respectiv cat mai curat si dezinfectat.

Avand in vedere toate aceste detalii, tine si tu cont de achizitionarea unor dezinfectanti de suprafete pentru a elimina orice forma de bacterie, virus sau microb care ar putea sa afecteze sanatatea celor din jur.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *