Ce ar trebui sa stii despre dpo externalizat

In cazul in care te intrebai ce reprezinta mai exact un DPO externalizat, explicatia este chiar mult mai simpla decat ai fi crezut. Un responsabil cu protectia datelor personale sau DPO (data protection officer) reprezinta noua coled/pozitie de care fiecare companie care proceseaza date cu caracter personal are nevoie. Astfel, un Data Protection Officer se ocupa de urmarirea modului in care sunt prelucrate datele cu caracter personal, respectarea tuturor drepturilor persoanelor fizice dar si conformitatea companiei la legea GDPR care a fost promulgata pe 25 mai 2018.

Mai exact, responsabilul cu protectia datelor personale ar putea fi o persoana care se afla deja in companie, insa nu treuie sa fie in conflict cu pozita DPO, astfel incat sa iei in calcul faptul ca acesta s-ar putea sa paraseasca organizatia intr-o zi.

Daca te intrebi cine nu poate fi un dpo externalizat, ei bine nu pot intra in discutie functiile de conducere: un responsabil cu protectia datelor personale nu poate sa fie administratorul companiei, director operational, directorul executiv, seful serviciului medical, directorul financiar, sef al departamentului de marketing, sef al departamentului de resurse umane, sef al departamentului de IT sau altfe funtii care sunt inferioare dar duc la probabilitatea de a stabili mijloace si scopuri de prelucrare.

Atunci cand ai decis ca in pozitia de Data Protection Officer sa fie un angajat intern, ar trebui sa fii foarte atent la urmatoarele aspecte: Alegerea sau angajarea unui responsabil cu protectia datelor personale va fi o intreaga provocare si consum de resurse si energie deoarece costurile cu privire la certificarea si pregatirea unui DPO externalizat sunt in jur de 3000 de Euro din 3 in 3 ani iar daca angajatul ocupa si o alta pozitie, s-ar putea ca atributiile sa se aglomereze suficient de mult incat sa se ajunga la o productivitate foarte redusa, iar acest fapt constituie un mare dezavantaj pentru fiecare companie in parte.

Ba chiar mai mult de atat, s-ar putea sa apara cereri de majorare a reatributiilor salariale mai consistente si mult mai dese, in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile corespunzator, raspunderea va fi limitata si poate sa fie insuficient de constienta in raportul cu sanctiunea/sanctiunile pe care le-ar putea primi.

In afara de acest lucru, s-ar putea sa plece oricand doreste la o alta firma care sa ii ofere o salarizare mult mai mare (asta datorita faptului ca este deja certificat GDPR).

Astfel, daca nu alegi o persoana potrivita care sa iti fie loiala, sa te aprecieze, risti ca prin alegerile si activitatea sa sa ii determine si pe ceilalti angajati sa se rascoale.

Fii foarte atent de fiecare data cand doresti sa faci o schimbare in compania ta, dar nu uita faptul ca este absolut obligatoriu sa fii de fiecare data corect in punct de vedere legal, mai ales ca nu se merita sa risti pentru cateva momente in care nu actionezi conform regulilor.

Munceste pentru fiecare vis al tau si nu-i lasa pe ceilalti sa iti spuna ce si cum sa faci, concentreaza-te doar pe munca ta si fii cinstit de fiecare data, doar asa vei putea sa ajungi cat mai sus!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *