Ce este cariera si cum o gestionezi?

Cuvantul cariera este tot mai prezent in viata noastra fie ca vrem sau nu, dar multi dintre noi nu stiu ce inseamna exact o cariera. Cariera nu este un obiect, un produs sau un serviciu de cumparat. Este rezultatul unor eforturi deosebite, un capat de drum, o finalitate dorita.

carieraMulti oameni cred in mod eronat urmatoarele lucruri:

  • Cariera este doar pentru oamenii care apar la televizor, adica in politica, entertainment, moda, actorie;
  • Cariera inseamna numai un salariu mai bun decat in restul joburilor pe care le-ai avut, adica, cel mai mare salariu si cel mai bun post pe care il ai;
  • Cariera este tot un job.

Acceptiunea moderna a carierei ca idee:

  • Oricine poate avea o cariera, nu doar anumite categorii sociale;
  • Cariera inseamna dinamism, urci, cobori, totul se misca si se modifica;
  • Cariera inseamna munca, educatie, rol in societate, familie;
  • Cariera dureaza o viata de om, incepand de la recrutare si pana la momentul pensionarii.

Asadar o cariera inseamna un rezultat al tuturor eforturilor atat in domeniul de afaceri, profesional,cat si in familie; reprezinta procesul de dezvoltare al unui individ prin invatare continua de-a lungul intregii vieti. O cariera poate fi realizata in orice domeniu, chiar si in domeniul videochatului din Constanta.

Din punct de vedere economic, cariera reprezinta traseul realizat prin unirea punctelor-locuri-de-munca si experientelor avute de-a lungul vietii. Gestionarea carierei este un proces complex si care dureaza foarte mult timp, timp in care este de datoria fiecaruia sa afle ca aptitudini are, ce isi doreste si ce poate face pentru a deveni excelent in meseria si domeniul sau de activitate.

Gestionarea carierei contine cativa pasi exacti de urmat si acestia sunt:

  • Stabilirea scopului;
  • Stabilirea starii curente;
  • Stabilirea modurilor de realizare a obiectivului;
  • Urmarirea realizarilor.

Fiecare persoana trebuie sa aiba grija de evolutia sa si sa invete in mod perpetuu. Pe langa educatia formala din sistemul public angajatorii apreciaza foarte mult educatia obtinuta independent de sistem, educatia asa-numita informala. O persoana poate dobandi abilitati noi prin cursuri, seminarii, work-shopuri, conferinte, sedinte de orice. Prin faptul ca s-a dus la niste cursuri fara sa fie obligat sau influentat de cineva, candidatul demonstreaza faptul ca pune accent pe educatia sa si pe formarea continua spre excelenta.

Exista domenii in care comunicarea si latura extrovertita sunt intens apreciate, cum ar fi videochatul in Constanta, pe cand in altele concentrarea in propriile acte si atentia la detalii fac totul, in contabilitate si domeniul financiar de exemplu.

Fiecare om are traseul sau in viata, dar toti ar trebui sa stie ce pasi exista, ce concepte si idei se vehiculeaza si ce are de facut in mare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *