Este posibil sa va intrebati si dumneavoastra ce inseamna de fapt acest procedeu de vopsit electrostatic, si din acest motiv in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva detalii in acest sens. Pentru inceput putem spune ca vopsirea in camp electrostatic este un proces de vopsire diferit fata de vopsirea traditionala, iar acest lucru este posibil datorita faptului ca nu va fi folosit nici un solvent pentru a pastra continutul, iar vopsirea nu se va mai face sub forma lichida. Tehnica de vopsire in camp electrostatic consta in aplicarea unei pulbere fine, care curge printr-un mecanism de pulverizare, ce adera la substrat datorita campului electrostatic. Dupa aceasta etapa, urmeaza cea de intarire in cuptoarele de incalzire pentru ca mai apoi sa se obtine un invelis de vopsea ideal, oferind o rezistenta sporita. In ceea ce priveste pulberea folosita, despre aceasta putem spune ca poate fi un polimer termoplastic, sau termorigid. Vopsirea electrostatica, este utilizata pentru crearea unui strat de vopsea ce poate oferi de fiecare data o rezistenta sporita, mult mai mare decat cea oferita de tehnica conventionala de vopsire. Despre acest tip de vopsire in camp electrostatic mai putem adauga ca este de cele mai multe ori utilizata pentru acoperirea metalelor, si se poate utiliza in mai multe domenii. In acest sens putem aminti de domeniul constructiilor, confectiile metalice, automobile, echipamente sportive, electrocasnice, instrumente muzicale, etc.
Totodata, despre acest proces de vopsire in camp electrostatic, mai putem adauga ca poate produce straturi mai groase de vopsea, in comparatie cu alternativa conventionala, iar acest lucru este posibil datorita faptului ca vopseaua nu curge, si nici nu se vor forma acumulari. Vopsirea in electrostatic se face uniform, iar durabilitatea acestei tehnici este recunsocuta. Referitor la mediul inconjurator, mai putem adauga faptul ca vopsirea de acest tip poate elimina foarte putini compusi organici volatili, ceea ce inseamna ca poate reprezenta o tehnica de vopsire ecologica. In ceea ce priveste pulberea folosita pentru vopsire, poate fi formata din mai multe culori ce pot fi aplicate inainte de intarire. In aceste conditii se poate obtine o combinatie de culori, iar efectele vor fi diverse. Posibilitatile in ceea ce priveste aceasta tehnica de vopsire sunt multiple, si este indicat sa luati legatura cu o companie specializata in acest domeniu pentru a primi mai multe informatii. Am vazut ca cei de la S.C.MATEI URBANISMS.R.L. activeaza si in acest domeniu, si am aflat cateva detalii interesante, sunand la numarul: 0744704985.
Un mare avantaj in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei vopsiri in camp electrostatic, este reprezentat de faptul ca in timpul procesului de pulverizare, pulbere ramasa se poate recicla, si se poate utiliza in cadrul aceleasi tehnici de vopsire. Insa in cazul in care veti dori sa optati pentru mai multe culori in acest sens, acest avantaj nu mai poate fi obtinut. Referitor la procesul de vopsire in camp electrostatic mai putem adauga ca este compus din mai multe etape esenstiale, prima dintre acestea fiind cea reprezentata de tratarea piesei ce urmeaza a fi vopsita pentru a se inlatura defectiunile sau murdaria. In cadrul acestei etape se pot folosi fosfati sau cromati in bai de scufundare, sau prin pulverizare. Aceasta practica, poate consta in mai multe etape, facand referire la degresare, cizelare, sau inlaturarea petelor, pentru ca la final, piesa sa fie pregatita pentru vopsire din toate punctele de vedere. in acest sens, se poate utiliza si sablarea pentru pregatirea piesei pentru vopsire. Sablarea consta in curatirea si netezirea suprafetei, si are rolul de a curata suprafata, si pentru a imbunatati semnificativ aderenta pulberii.