Cum functioneaza niste balante electronice?

Cel mai rapid mod de a intelege  principiul de functionare ale unei balante electronice este sa intelegem, in primul rand, cum sunt construite aceste balante.

Exista in primul rand, doua tipuri de balante electronice – cu mecanism electromagnetic si cu resort. Acestea sunt bazate pe doua principii  complet diferite, dar ceea ce au ambele in comun este este ca niciuna dintre aceste tipuri de balante nu masoara masa, direct.  Ele masoara forta care actioneaza asupra talerului. Abia apoi aceasta forta este transmisa semnalului electric si apoi afisata pe ecranul digital.

250-balanta-de-inalta-precizie-ps-6000r2Ca si modalitate de a masura forta, balanta electromagnetica foloseste forta generate de un magnet si un resort, in timp ce o balanta cu resort cu rezistenta electrica se foloseste de raspunsul resortului vis-à-vis de forta aplicata asupra talerului.
Astfel, de ce balantele electrice afiseaza masa obiectelor de cantarit, daca ele nu masoara masa? Acest lucru se datoreaza referintelor standard de cantarire. Practice, forta aplicata resortului sau talerului este convertita in masa. Astfel, o balanta care nu poate converti forta in masa, nu poate afisa un rezultat corect.
Exista, bineinteles si posibilitatea unor erori care, la randul lor se clasifica in mai multe categorii.

Erori de cantarire; acestea sunt cele mai intalnite si se caracterizeaza printr-o diferenta de afisaj, intre forta aplicata si conversia ce nu este facuta corect, in masa.

Spre exemplu, o balanta cu o capacitate de 200 de grame, poate avea o eroare de pana la 40 de grame. Astfel, atunci cand un obiect de 200 de grame este asezat pe taler, afisajul poate arata numai 160 de grame. Acesta este un indicator al faptului ca aceasta eroare de 40 de grame va fi valabila pentru orice alt obiect de cantarit.

Aceasta eroare are loc atunci cand calculele pntru conversie nu sunt facute corect de catre sistemul electronic. Metoda prin care aceste balante electronice convertesc forta in masa este explicate in manualul utilizatorului ce insoteste fiecare balanta, si are legatura cu ajustari de locatie, calibrare sau ajustari de cantarire. Spre exemplu, asezand balanta intr-un alt loc, fata de cel initial, poate da rezultate diferite, legate strans de acceleratia gravitationala. Drept urmare, rezultatele nu vor fi exact aceleasi.

Erori de linearitate

Exista, bineinteles si alte tipuri de erori, nu doar cea legate de senzitivitate. O astfel de eroare este legata de linearitate – capacitatea unei balante de a afisa acelasi rezultat de fiecare data cand obiecte identice sunt cantarite, indiferent de numarul de cantariri.

Este important sa determinam tipul erorilor, pentru a putea sti exact ce anume trebuie reparat si recalibrat. Pentru a folosi o balanta in conditii optime, cu rezultate corecte, este foarte important sa determinam de la inceput daca eroarea se datoreaza unei probleme de senzitivitate ori de linearitate. Pentru a determina acest lucru testul se poate face destul de simplu. Se foloseste acelasi obiect de cantarit de cateva ori la rand, iar daca rezultatul este mereu acelasi, eroarea poate fi legata de sensitivitate, nu de linearitate.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *