Avand in vedere ca serviciile de contabilitate efectuate la cel mai inalt nivel sunt esentiale pentru optima desfasurare a activitatii unei firme, ca antreprenor trebuie sa luati in calcul apelarea la serviciile de contabilitate din sectorul 3, unde un expert contabill va acorda ajutorul necesar atingerii scopului dumneavoastra.
Acum ca am amintit termenul de expert contabil, sa vedem ce este si cu ce se ocupa acesta intr-o tara precum Romania.
Conform dictionarului contabil, un expert contabil este reprezentat de o persoana care a dobandit aceasta calitate potrivit legii si care are competenta profesionala de a verifica si de a observa modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate, de a verifica legalitatea bilantului contabil si a acontului de profit si pierdere.
Mai pe intelesul tuturor, expertul contabil este un profesionist in domeniul contabil,care isi desfasoara activitatea utilizand competentele tehnice si teoretice pe care le detine pentru a finaliza activitatile alocate, bazandu-se pe mai multe principii etice.
Pentru a deveni expert contabil in Romania, din punct de vedere legal, persoana trebuie sa dobandeasca aceasta calitate in conformitate cu Ordonanta nr. 65/1994 ce reglementeaza organizarea de expertiza contabila si de contabili autorizati.
Dobandirea acestui titlu se realizeaza in urma sustinerii unui examen de admitere, efectuarea unui stagiu pe o perioada de minim 3 ani si sustinerea examenului de aptitudini si buna organizare a profesiei, prin intermediul Corpului Expertilor Contabili si Contabilior Autorizati din Romania (C.E.C.C.A.R).
Pentru a se prezenta la examen, persoana in cauza trebuie sa indeplineasca un set de conditii si anume: a absolvit studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii, detine capacitate deplina de exercitiu, nu a avut nici o condamnare in instanta, care interzice dreptul de gestiune si de administrare a unei societati comerciale.
O alta situatie pentru obtinerea acestui titlu este cea reprezentata de persoanele cu titlu de academician, profesori universitari, doctori in economie si doctori docenti in domeniul finante sau contabilitate, care pot accesa profesia de expert contabil doar prin depunerea unei cereri si sustinerea unui interviu din cadrul C.E.C.C.A.R.
De asemenea, absolventii de masterdin cadrul unei facultati de profil economic se pot inscrie direct la stagiu fara sustinerea admiterii, pe baza echivalentelor dintre acest examen si cele sustinute in timpul perioadei de masterat.
Pe langa acestea,daca desfasurarea activitatii stagiarului ca salariat, este cu norma intreaga intr-o societate recunoscuta de C.E.C.C.A.R, atunci perioda stagiului de 3 ani poate fi semnificativ diminuat.
Serviciile de contabilitate din sectorul 3 presupun: tinerea contabilitatatii, intocmirea si semnarea situatiilor financiare, oferirea asistentei necesare privind organizarea si tinerea contabilitatii, efectuarea analizelor de tip economico-financiare, audit si evaluari patrimoniale, executarea expertizelor contabile solicitate in conditii legale, atat de catre persoanele juridice, cat si de catre persoanele fizice, efectuarea de lucrari cu caracter financiar-contabil, fiscal sau de organizare administrativa si informatica, acordarea informatiilor si ajutorului necesar pentru infiintare sau reorganizare de societati comerciale.
Activitatea de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea legislatiei aflata in vigoare, poate fi efectuata de persoanele fizice si juridice care au dobandit calitatea de expert contabil.
Intrucat pe baza informatiilor contabile se iau decizii riscante pentru continuarea desfasurarii activitatii unei societati sau pentru musamalizarea obligatiilor fata de bugetul de stat, activitatea expertului contabil este pusa in pericol, raspunzand disciplinar, administrativ, civil si penal, ajungandu-se chiar si la suspendarea autorizatiei de munca in acest domeniu.