Proteza genunchi – sansa redarii stabilitatii

Este adevarat ca in functie de problemele intampinate la genunchi suntem mult mai predispusi sa ne pierdem stabilitatea, increderea in propriile articulatii si sa depindem tot mai mult de ajutoare din exterior cum ar fi bastonul, cadrul, carjele etc.

Nici durerea nu este placuta si poate fi destul de greu sa te mai simti bine in pielea ta, in corpul tau. Insa nu trebuie sa treci prin aceste momente chinuitoare. Ai sansa de a-ti recapa stabilitatea si independenta in ceea ce priveste simpla activitate de a merge, de a te plimba prin proteza genunchi. Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii, ramai la acest articol pentru a te informa corespunzator. Sanatatea este cea mai importanta si trebuie sa ii acordam cea mai mare grija.

Cum este recuperarea dupa o astfel de interventie chirurgicala cu proteza genunchi?

Operatia de implantare a protezei genunchi poate fi un succes asa ca iata ce trebuie sa stii despre recuperare:

Dupa ce proteza de genunchi a fost implantata, durerea la nivelul acestuia ar trebui sa cedeze. In 70% din cazuri, dispare complet; in 15% din cazuri, durerea reapare ocazional, ca urmare a unui efort fizic, si cedeaza dupa administrarea de analgezice; in 15% din cazuri, pot exista usoare dureri reziduale, care sa justifice administrarea unei medicatii complementare.

Este bine de stiut ca proteza de genunchi permite atingerea unui grad bun de mobilitate a genunchiului, cu conditia ca, dupa interventia chirurgicala, pacientul sa urmeze un program de recuperare.

Dupa operatia de implantare iti vei recapata functionalitatea genunchiului. Reluarea mersului normal, urcatul si coboratul scarilor, inotul, mersul pe bicicleta sau sporturi cu impact mic asupra articulatiilor permit obtinerea unei bune mobilitati a genunchiului si diminuarea pana la disparitie a durerii.

Este foarte important ca dupa operatie, in perioada de recuperare, pacientul trebuie sa-si reia mersul, la inceput pe distante scurte de cateva ori pe zi, timp de 10-15 minute, apoi va creste treptat atat timpul, cat si distanta deplasarii.

Timpul in care se desfasoara recuperarea este de maximum 6 luni, durata acesteia fiind influentata de factori precum starea articulatiei si a muschilor dinaintea interventiei chirurgicale, modul in care pacientul urmeaza programul de recuperare, eventualele complicatii postoperatorii.


Ce complicatii pot aparea in urma interventiei chirurgicale pentru proteza genunchi?

Cu toate ca rata aparitiei unor complicatii postoperatorii este extrem de scazuta, trebuie cunoscut faptul ca aparitia acestora poate prelungi recuperarea. Sunt, bineinteles, cateva posibilele complicatii ale implantarii de proteza de genunchi cum ar fi:

 

Posibilitatea de infectare: poate aparea o infectie fie la nivelul inciziei, fie in jurul protezei (sub 1% cazuri). Daca se intampla acest lucru se va impune o interventie suplimentara sau chiar indepartarea protezei;

Posibilitatea de flebita: poate evolua pana la embolie pulmonara. Prevenirea acesteia se poate realiza prin anticoagulante administrate postoperator;

Posibilitatea de hematom: daca este benign si cu volum mic, nu ridica probleme. Un astfel de hematom cu o sangerare activa necesita o noua interventie pentru a fi evacuat.

Un lucru important de mentionat insa este faptul ca exercitiile de recuperare postoperatorii reduc semnificativ riscul aparitiei complicatiilor.

Cum pot fi prevenite complicatiile care apar in urma interventiei chirurgicale de implantare a protezei genunchi?

Daca ai senzatia ca ai o infectie dentara, a tractului urinar sau de orice natura, este recomandati sa mergi cat mai repede la medicul specialist pentru un tratament antibiotic adecvat.

Cel mai bine este ca inainte de orice procedura dentara, urologica sau rectala sa iei profilactic antibiotic.

Bineinteles, este foarte important sa anunti orice medic inainte de o procedura invaziva ca esti purtator al unei proteze de genunchi.

Asadar, interventia chirurgicala de implantare proteza genunchi este foarte utila in cazul in care ai probleme destul de grave la nivelul articulatiilor genunchiului. Proteza genunchi poate fi solutia care sa iti recapete stabilitatea si increderea in propriile forte.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *