Cand vine vorba de alegerea mobilei pentru casa noastra, indiferent ca locuim la bloc sau la casa, trebuie sa fim constienti de calitatea produselor si de durabilitatea acestora in timp.
Nimic nu este mai placut decat atunci cand stii ca in casa ta ai mobila rezistenta (pe care te poti baza), frumoasa vizual si personalizata pe stilul tau. Primul sentiment pe care il vei avea atunci cand intri in propria casa o sa fie de liniste si siguranta, asa ca fiecare astfel de achizitie merita facuta cu atentie.
Blaturile pentru mese Topalit sunt intotdeauna o alegere buna, mai ales daca iti doresti sa faci o diferenta in bine.
Cum alegi materialul potrivit de blat pentru mese Topalit?
Mesele de bucatarie pot fi confectionate dintr-o gama larga de materiale, dar, avand in vedere folosirea lor zilnica, cel mai important factor in alegerea acestora il va juca durabilitatea.
Lemnul este cea mai populara alegere, este cel mai durabil, iar patina de uzura pe care o capata in timp este foarte apreciata fiind considerata estetica, mai ales intr-un decor industrial.
Mesele laminate sunt mult mai ieftine decat lemnul masiv, marmura sau sticla. Dar spre deosebire de lemn, mesele din furnir nu pot fi reconditionate la fel de usor in caz ca s-au zgariat, ciobit sau dezlipit.
Mesele cu blat din metal se potrivesc in camerele cu decor industrial sau contemporan. Metalul este un material foarte durabil, dar este predispus la rugina si la zgarieturi.
Marmura este un material care aduce o nota luxoasa in orice bucatarie. Dar este greu de intretinut, materialul fiind poros si se poate pata.
Mesele cu blat din sticla ofera o estetica curata, luminoasa, care se potriveste cu orice bucatarie moderna sau in stil contemporan. Sunt usor de intretinut si foarte greu de patat.
Sfaturi de intretinere a blaturilor pentru mese Topalit
Este important ca orice blat, dar in special cel de lemn masiv, sa fie curatat dupa fiecare utilizare. Blaturile de lemn sunt foarte rezistente si utile, dar se deterioreaza, in special, la contactul cu apa (se pot decolora sau innegri). De aceea este important ca in locurile unde stii ca apare apa frecvent, sa ai o grija mai mare. Blatul trebuie sters repede daca ai varsat ceva, deoarece lichidele pot patrunde in porii materialului. Pe langa aceste masuri pe care le putem lua usor si fara prea mare efort, mai exista posibilitatea sa apelam la substante care trateaza blatul pentru rezistenta la abur, temperaturi mari si umezeala. De exemplu, poti apela la ulei mineral pentru impermeabilizare sau la tratament cu poliuretan atat pe dedesupt, cat si pe fata de lucru. Uleiul mineral creeaza o suprafata inerta, care nu lasa bacteriile sa se dezvolte.
Blatul pentru mese Topalit se poate deteriora usor in contact cu obiecte incinse, precum tigaia, si se poate zgaria usor la contactul cu un cutit. Totusi, avantajul foarte mare pe care il are lemnul masiv este ca astfel de greseli pot fi “corectate” destul de usor folosind smirghelul si prin re-tratarea cu ulei. Blatul de lucru se poate proteja cu ulei de in, nefiert. Pentru inceput se foloseste un strat abundent, dupa 24 de ore se curata excesul. Manevra se repeta, insa se pune mai putin ulei. La sfarsit se freaca cu o carpa pana capata luciu.
Asadar, daca iti doresti sa iti redecorezi bucataria, ar trebui sa iei in calcul varianta achizitionarii blatului pentru mese Topalit confectionat din lemn sau din orice material simti ca se potriveste bucatariei tale, oferindu-i „ingrijirea” necesara.