Este absolut normal sa transpiram atunci cand temperaturile de afara cresc semnificativ in perioada sezonului cald, dar si atunci cand facem un efort. Insa atunci cand situatia devine alarmanta, trebuie sa stim ca ne confruntam cu o afectiune denumita medical hiperhidroza.
Hiperhidroza se clasifica si in functie de zona din corp unde apare, asadar avem urmatoarele tipuri: cranio-faciala, axilara, palmo-plantara, dar poate fi si mixta.
Hiperhidroza cranio-faciala se localizeaza atat la nivelul scalpului, cat si al fetei, avand si implicatii psiho-sociale destul de puternice. Nu este tocmai placut sa apara transpiratia in cele mai importante momente din viata, spre exemplu, cand purtam un discurs, in cadrul sedintelor, interviurilor sau a altor evenimente.
Comparand hiperhidroza faciala cu celelalte tipuri, observam ca aceasta este cel mai greu de ascuns, fiind foarte vizibila atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.
Chiar si un machiaj cu produse profesionale nu este rezistent in conditii de umezeala, mai ales ca transpiratia are in compozitie si saruri.
In prima faza, trebuie sa mergem la un consult dermatologic de specialitate, iar pentru inceput ni se vor recomanda anumite produse cu efect local, cum ar fi antiperspirantele faciale.
In cazul in care nu observam nici un rezultat, singura cale de a diminua secretiile este reprezentata de tratamentul cu toxina botulinica, substanta cunoscuta si sub denumirea de botox.
Medicamentele ce se recomanda in aceste situatii sunt anticolinergicele, dar datorita efectelor adverse, nu se iau decat pe o perioada scurta de timp.
Administrare o perioada lunga, pot provoca tulburari de vedere, migrene, gura uscata, deci singura optiune ramane tratamentul non invaziv cu toxina botulinica, ce este folosit foarte des in domeniul cosmeticii, dar si in domeniul medical.
Din nefericire, hiperhidroza faciala poate sa apara inca de la varsta de 13-14 ani, deci chiar si adolescentii se pot confrunta cu aceasta problema foarte deranjanta. Desi credem ca este doar un simptom banal, ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Persoanele diagnosticate cu hiperhidroza au un risc mult mai mare de a face depresie si a avea stari anxioase, ca urmare a faptului ca ele dezvolta un complex si au tendinta de a se izola.
Desi transpiratia este considerata a fi un proces de termoreglare a organismului, trebuie sa avem mare atentie la cantitatea de secretie. Daca secretia este abundenta, ne putem confrunta cu o patologie.
In ceea ce priveste procedura de injectare a toxinei botulinice, exista cateva etape ce trebuie sa fie respectate. Mai intai, se va evidentia zona cea mai afectata, pentru a sti exact unde urmeaza sa se intervina.
Apoi, se aplica o cantitate potrivita de crema anestezica, pentru ca pacientul sa nu resimta nici cea mai mica senzatie de disconfort. Se lasa sa actioneze, dupa care se incepe tratamentul propriu-zis. Injectiile se fac intradermic, pentru ca substanta sa fie repartizata uniform, pe toata suprafata afectata. Aceasta procedura se realizeaza doar de catre un cadru medical specializat, care sa aiba cunostintele necesare in domeniu.
La aproximativ 2 saptamani de la acest tratament, vom merge la control, pentru ca medicul sa observe evolutia noastra si sa ne mai dea cateva sfaturi de viitor.
Efectul apare gradat, deci nu vom observa o schimbare fix din momentul in care iesim din cabinetul medicului, insa treptat, dupa cateva zile, vom vedea primele modificari.
Tratamentul cu toxina botulinica are efecte variate, spre exemplu, la persoanele cu transpiratie excesiva, rezultatele se vor vedea pe o perioada de 6-8 luni, pe cand la cele cu transpiratie moderata, perioada se prelungeste pana la 1 an.
Contraindicatiile sunt destul de restranse, practic, doar femeile insarcinate nu au voie sa recurga la aceasta metoda, ceea ce inseamna ca tratamentul poate fi folosit de foarte multe persoane.
Hiperhidroza faciala se poate produce chiar si in zona scalpului, ceea ce inseamna ca parul va avea un aspect neplacut.
Tratamentul cu toxina botulinica este de scurta durata, in medie, o sedinta dureaza aproximativ 30 de minute, iar dupa aceasta procedura nu avem nevoie de o durata de recuperare, deoarece este o metoda non-invaziva, foarte simpla.
Substanta aceasta are rolul de a bloca activitatea glandelor sudoripare pe o perioada de cateva luni, ceea ce inseamna ca obtinem efectele dorite.
Hiperhidroza este o afectiune ce afecteaza atat femeile, cat si barbatii, in egala masura. Tocmai de aceea, tratamentul impotriva acestea se adreseaza tuturor.
Injectarea cu toxina botulinica se face in aproximativ 15-20 de puncte diferite, ceea ce asigura o repartizare cat mai buna a substantei, pe intreaga zona afectata de hiperhidroza.
Aceeasi metoda se foloseste si in cazul hiperhidrozei palmare sau axilare, rezultatele fiind la fel de bune.
In concluzie, hiperhidroza faciala se defineste drept o transpiratie abundenta aparuta la nivelul tenului si scalpului. Aceasta afectiune este deranjanta, avand un puternic impact asupra vietii sociale a persoanelor diagnosticate, insa in prezent, datorita tehnicilor avansate aparute in domeniul medical, se poate trata, prin apelarea la injectiile intradermice cu toxina botulinica.