Kinetoterapia propune exercitii fizice care pot avea rol de recuperare, rol profilactic sau curativ. Toate tipurile de exercitii au un rol important in recuperarea fortei musculare si in restaurarea unor functii ale organismului nostru.
Fiecare program de recuperare este stabilit de catre medic in functie de istoricul medical al pacientului. Sedintele de kinetoterapie presupun efectuarea unor exercitii statice sau dinamice.
Senzatia de umar dureros este resimtita adesea de pacienti. In aceasta situatie, kinetoterapeutul va poate recomanda efectuarea unor exercitii de intindere ale muschilor, cum ar fi pendularea si rotatiile pasive.
Tonifierea musculara este foarte importanta deoarece mareste capacitatea de miscare. Exercitiile fizice ajuta si la adoptarea unei pozitii corporale corecte.
Pe parcursul sedintelor de kinetoterapie se urmareste cresterea rezistentei la efort. Rolul kinetoterapeutului este acela de a-l monitoriza in permanenta pe pacient, invatandu-l sa isi formeze si deprinderi corecte de respiratie.
Programele de kinetoterapie din sectorul 4 pot sa includa si hidroterapia, care este o metoda foarte eficienta pentru ameliorarea durerilor.
Exista unele situatii in care, pe langa exercitiile fizice, se recomanda si reflexoterapia sau diferite tipuri de masaje.
Kinetoterapia curativa este o specializare folosita pentru tratarea mai multor boli, spre exemplu, artroza, spondilodiscartroza, tendinita.
Printre afectiunile care sunt tratate de kinetoterapie se numara si cele care apar la nivelul picioarelor. Exercitiile pentru picioare presupun intinderea tendonului lui Ahile, rularea talpii piciorului si extensia pasiva.
Kinetoterapia profilactica isi dovedeste eficacitatea in cazul scoliozei si lordozei prin exercitii de corectare a posturii vertebrale.
In momentul in care realizeaza planul de exercitii, kinetoterapeutul tine cont de afectiunea pacientului, de stadiul acesteia, precum si de varsta si tipul de activitate pe care acesta il practica.
Beneficiile kinetoterapiei profilactice sunt numeroase, cele mai importante fiind adoptarea unei pozitii corporale corecte, prevenirea afectiunilor cardiovasculare, locomotorii, reumatice, neurologice, respiratorii.
Cel mai important este sa prevenim aparitia bolilor, iar orice forma de exercitiu fizic ne ajuta in acest sens.
Kinetoterapia din sectorul 4 se recomanda si copiilor, fiind folositoare acestora pentru deprinderea unor obiceiuri sanatoase de miscare sau pentru a-si reface functiile motorii dupa o fractura.
Deformarea coloanei vertebrale este foarte frecventa la copii, datorita purtarii unui ghiozdan mult prea greu sau datorita pozitiei incorecte de pe scaun. Inca de la primele semne, parintii trebuie sa solicite ajutor specializat, pentru a nu se agrava gradul de deformare al coloanei.
Sensul cuvantului kinetoterapie provine din limba greaca, acesta inseamna terapie prin miscare. In general, un program cuprinde 10 sedinte, insa uneori acesta se poate prelungi, in functie de severitatea afectiunii.
Kinetoterapia este o tehnica de baza pentru recuperarea postoperatorie, exercitiile ajutand la recuperarea functiilor care au fost afectate.
Accidentele vasculare apar la pacientii cu o varsta inaintata, iar acestea pot sa ramana cu incapacitatea de a-si folosi membrele. Cu ajutorul kinetoterapiei, acestia isi pot recastiga in timp abilitatile.
Concluzionand, medicii kinetoterapeuti propun exercitii fizice in functie de tipul de afectiune al pacientilor, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Kinetoterapia ne poate ajuta sa ne revenim, daca suntem perseverenti si ne dorim sa ne redobandim starea de sanatate.