Folosirea culorilor de ulei

Asemeni celorlalte tipuri de culori disponibile pentru pictura precum acrilic, acuarela, guase, sau a pensulelor si altor ustensile, si in cazul culorilor de ulei vom regasi o gama mai ieftina, adresata amatorilor si celor care invata pictura, si una mai scumpa, care este destinata pictorilor profesionisti.

Evident ca daca sunteti inca incepatori, este bine sa porniti la drum achizitionand culori de ulei mai ieftine, dar care vor oferi mult din calitatile celor profesionale, diferenta fiind insa in calitatea pigmentilor, fiind ceva mai ieftini. Se poate opta si pentru un mix de culori mai ieftine cu unele mai scumpe, ele combinandu-se foarte bine, avand astfel si un plus de calitate dar la un pret atractiv.

La fel ca in cazul altor culori, ele pot fi luate atat individual, la tub, cat si in seturi, de obicei daca luati seturi sau tuburi cu capacitate mai mare veti face economii.

Culorile de ulei nu pot fi inlaturate cu ajutorul apei, cum este cazul acuarelelor, asa ca va trebui sa achizitionati si un solvent cu ajutorul caruia sa inlaturati culorile de pe pensula sau de pe piele. Pe langa panza, puteti picta foarte bine si pe foaie, aceasta fiind un foarte bun inceput pentru persoanele care nu au experienta. Veti mai gasi pe piata si carton panzit sau grunduit pe care sa pictati.

Spre deosebire de celelalte tipuri de culori, cele de ulei se usuca mai greu. Aceasta va permite sa amestecati usor culorile, sau sa efectuati corectii, degradeuri. Anumite persoane apreciaza acest lucru si avantajele aduse de uscarea mai lenta, iar altora din contra le displace. Fiecare isi dezvolta un anume stil de pictura si anumite preferinte, insa este bine ca macar sa se experimenteze cu acest gen de culori.

culori de uleiOdata uscate, peste ele se poate picta de cate ori este nevoie. Este bine ca inainte de a picta sa realizati o schita pe care sa o urmati.

Alegeti si pensulele potrivite stilului dumneavoastra de pictura si a acestui tip de material, care pot fi atat din par sintetic cat si natural, de diferite dimensiuni si forme, de la rotund la plate, de asemenea parul poate fi mai moale sau mai rigid. Mai puteti folosi de asemenea si cutitul de paleta pentru aplicarea culorilor sau pictarea cu acesta. Pe langa diluanti se mai folosesc si diversi aditivi care schimba caracteristicile culorilor pe ulei, dupa cum este nevoie. Desi cel mai des se picteaza pe panza, sau carton, alte medii pe care puteti picta cu culori de ulei sunt piatra, lemnul, sticla.

Iata deci ca pictura cu acest tip de culori implica o anumita dotare cu materiale si instrumente, precum si stapanirea diferitelor tehnici. Insa cu dorinta si devotamentul necesare rezultatele obtinute in timp vor fi pe masura.

Culorile de ulei nu se pot amesteca cu alte tipuri de culori, de asemenea este importanta urmarea unor masuri minime de siguranta in ceea ce priveste manevrarea si stocarea lor, pentru ca vorbim de materiale volatile. Camera in care lucrati trebuie sa fie una bine aerisita si ventilata. Spalati pielea cu multa apa si sapun in caz ca ati intrat in contact cu diluantul.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *