Una dintre cele mai intalnite afectiuni ale aparatului cardiovscular este hipertensiunea arteriala.
Daca presiunea sangvina depaseste intervalul normal cuprins intre 140 si 85, atunci se instaleaza aceasta afectiune.
Cea mai frecventa cauza a aparitiei este cea genetica, daca unul din parinti sufera de aceasta boala, creste riscul aparitiei cu pana la 50% la copilul lor.
Inima este principalul organ afectat de cresterea hipertensiunii arteriale, deoarece ea este organul care pompeaza sangele in toate vasele sangvine din corp.
Tensiunea marita se poate desfasura fara o simptomatologie evidenta, de aceea, este recomandat un control periodic realizat de un cardiolog bun din Iasi. In cazul persoanelor care au un istoric familial legat de hipertensiunea arteriale, controalele trebuie facute mai des, pentru a se mentine in parametri normali aceasta boala.
Nerespectarea unui tratament poate avea consecinte foarte grave, ducand la infarct miocardic sau accident vascular cerebral, in urma caruia se poate ramane cu paralizii severe.
Atat tensiunea sistolica, cat si cea diastolica se afla intr-o permanenta legatura. Ambele trebuie sa se incadreze in intervalul normal. In cazul in care doar una are o valoare normala, iar cealalta nu, se schimba tratamentul si se fac investigatii suplimentare.
Medicul cardiolog va poate oferi sfaturi si in legatura cu regimul alimentar. In cazul hipertensiunii, este recomanda consumul cat mai redus de sare iodata. Astfel, se previne retentia de apa si formarea edemelor.
Obezitatea poate declansa hipertensiunea arteriala, de aceea, daca slabiti, toate functiile corpului vor reveni in limitele normale. Cardiologul va poate recomanda sa renuntati la fumat sau la consumul de bauturi alcoolice, care agraveaza afectiunea deja existenta.
Simptomele cele mai evidente sunt durerile de cap, sangerarile nazale, stari de ameteala, vedere incetosata si chiar voma.
Hipertensiunea se evidentiaza mai ales la persoanele dupa 40 de ani, cand vasele sangvine devin mai rigide.
Un medic cardiolog bun din Iasi va solicita informatii despre istoricul bolii, realizand totodata si un examen fizic. Acesta va poate recomanda achizitionarea unui tensiometru, pentru a va monitoriza tensiunea si acasa.
Tensiunea poate creste si datorita situatiilor stresante, de aceea, orice diagnostic se pune doar dupa mai multe examinari. In cazul in care tensiunea este mare de fiecare data, se prescrie un tratament potrivit.
In general, pentru hipertensiunea arteriala se fac combinatii de doua medicamente. Afectiunea poate pune viata in pericol, asadar, controalele nu trebuie amanate.
In general, nu se intrerupe tratamentul chiar daca valorile indicate sunt foarte aproape de normal, deoarece tensiunea poate creste din noi in lipsa medicatiei.
Aceasta afectiune se poate manifesta si la femeile insarcinate, precum si la cele care utilizeaza anticonceptionale. Se discuta inainte cu medicul, pentru a vedea daca este necesar un tratament.
Potasiul este elementul foarte important pentru prevenirea hipertensiunii. Medicii recomanda sarea de potasiu in alimentatie.
Sedentarismul este considerat una dintre principalele cauze ale tensiunii. Eforturile moderate sunt considerate benefice pentru aceasta boala, miscarea in aer liber, la temperaturi optime, este foarte benefica.
Concluzionand, un cardiolog bun va poate oferi medicatia potrivita in hipertensiune, si va poate ajuta cu sfaturi practice care sa mentina sub control aceasta afectiune.