Scrisoare de garantie – caracterizare si clasificare

O scrisoare de garantie reprezinta un instrument bancar prin care ofertantul il poate asigura pe beneficiar de faptul ca isi va indeplini sarcinile contractuale. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, atunci beneficiarul este cel care poate solicita aceasta garantie pe care o va primi de la banca garanta. Ofertantul este cel care va solicita anterior aceasta garantie de la o unitate bancara, sau o companie ce activeaza in domeniul asigurarilor. Instrumentele de acest tip sunt tot mai solicitate de catre diferite persoane si companii. In cazul in care veti dori sa faceti si dumneavoastra acest lucru, atunci este indicat sa luati legatura cu o companie de consultanta, pentru a primi toate datele de care aveti nevoie. Noi am luat legatura cu dei de la Sc Vis La Vie Srl sunand la 0771 731 869, pentru a cere mai multe informatii despre o scrisoare de garantie, si va vom prezenta aceste detalii in cele ce urmeaza.

Despre o scrisoare de garantie, putem spune ca reprezinta un mijloc de inlesnire a unor tranzactii incheiate intre doua parti, intre care nu exista disponibilitati banesti necesare, sau nu exista garantia onorarii unor obligatii reciproce. Totodata, despre scrisoarea de garantie bancara, mai putem adauga ca nu reprezinta un instrument efectiv de plata, si este doar un document. Prin acest document, o unitate bancara se va obliga sa achite o anumita suma de bani unui beneficiar in cazul in care debitorul principal, va intra in incapacitate de plata, si nu isi va putea duce la bun sfarsit indatoririle contractuale. Astfel, printr-o scrisoare de garantie nu se vor garanta fapte, iar banca va avea rolul de a asigura pe beneficiar ca debitorul principal este o persoana solvabila, ce isi va duce la bun sfarsit obligatiile contractuale. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, atunci banca este cea care va trebui sa achite acele sume de bani.

avocIn aceste conditii, mai putem adauga ca o scrisoare de garantie bancara este cea care reprezinta un instrument de garantare a obligatiilor contractuale. Scrisorile bancare de garantie au de asemenea rolul de a reduce semnificativ riscurile pentru tranzactiile internationale, si pot optimiza in cel mai eficient mod fluxul de numerar si facilitarea contractarii unui credit. Totodata, scrisorile de garantie se pot emite de catre unele banci la solicitarea unor persoane juridice, sau fizice constituite legal. Despre aceste garantii mai putem adauga ca se pot emite in baza unui depozit colateral, pe baza altor garantii. Scrisorile de garantie se pot acorda in functie de rulajul unei firme, si dupa o analiza mai detaliata. Referitor la emiterea si utilizarea acestor scrisori de garantie mai putem adauga ca nu exista reguli internationale, iar banca este cea care va trebui sa isi ia masuri de precautie inainte de a acorda aceste garantii.

In ceea ce priveste clasificarea acestor scrisori de garantie, putem adauga ca se poate face dupa angajamentul bancii garante, si anume scrisori simple. Prin care banca garanta solicita ca beneficiarul sa depuna toate diligentele legale pentru ca debitorul sa isi achite obligatiile financiare, iar daca acest lucru nu se va intampla sa faca banca plata catre beneficiar. Exista de asemenea si scrisori solidare, despre care putem spune ca beneficiarul va avea dreptul de a cere executarea platii de catre banca, imediat ce debitorul principal nu a facut acest lucru. Acestea sunt aspectele importante referitoare la aceste scrisori de garantii, insa cel mai important lucru de care va trebui sa tineti cont este faptul ca se impune o colaborare cu o companie de consultanta in acest domeniu. Trebuie sa luati legatura cu o companie de acest tip, mai ales in cazul in care in perioada urmatoare veti dori sa optati pentru astfel de instrumente bancare, si veti dori sa faceti cele mai potrivite alegeri.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *