Petrecerea timpului liber la varsta a treia

Barbatii la varsta a treia au preocupari diverse. Pe langa cresterea nepotilor, mersul la piata, statul la cozi pentru achitarea taxelor si impozitelor, unii dintre ei au o viata sociala activa. Se intalnesc, discuta, comenteaza evenimentele politice si sociale, joaca sah, rummy, table, merg la biblioteci. Unii dintre ei aleg, atunci cand isi duc animalele de companie la plimbare prin parcuri, sa ia si o portie de fitness.

Sunt deschise si accesibile diferite cluburi ale seniorilor. Programele acestora cuprind activitati de socializare, de consiliere psihologica, relationala, juridica, dupa caz, activitati de comunicare, activitati sportive (gimnastica), vernisaje si expozitii cu lucrari ale membrilor clubului, jocuri de societate – sah, table, carti, rummy. Tot aici pot avea loc petrecerea zilelor onomastice, excursii cu microbuzul la obiective turistice, culturale si de agrement din tara, conferinte pe teme medicale. Un alt program ce se afla pe agenda acestor cluburi este un program de training psihologic pentru bunici privind cresterea si educarea nepotilor.

Exista numeroase unitati de asistenta sociala, fara personalitate juridica. Sunt centre de zi modern, cu o capacitate de 100 locuri/zi in medie, dotate cu spatii de relaxare si agrement pentru barbatii de varsta a treia, fiind destinat stimularii comunicarii la orice varsta si readucerii persoanelor de varsta a treia in viata sociala activa. Aceste cluburi se ocupa cu implicarea barbatilor si femeilor de varsta a treia in activitati cu caracter recreativ si socio-cultural.

Sah, table si fitness in parcuri

Pe langa aceste actiuni organizate de autoritati, barbatii isi petrec o parte a timpului liber pe cont propriu. Jocul in sine, fie ca e rummy, table sau sah, aduna zi de zi barbati de varsta a treia, dar si barbati aflati la varsta a doua. Jocul ii tine ore in sir la masa, iar pentru ei pasiunea aceasta este ca un serviciu cu prezenta zilnica obligatorie.

Cei mai fideli clienti ai aparatelor de fitness montate recent in parcuri sunt barbatii de varsta a treia. Pe langa spatiile verzi care sunt in topul preferintelor iubitorilor de gimnastica, unde barbatii si-au facut un obicei de a veni in fiecare dimineata, exista si aparate de fitness.

In parcuri sunt instalate mese de sah, mese de table, piste de biciclete, terenuri de tenis, dar si spatii amenajate pentru copii si nepoti, in cazul in care bunicii vin cu acestia la plimbare.

Experienta este un factor foarte important pentru buna desfasurare a oricarei activitati, iar majoritatea echipelor se bucura de o experienta de peste 5 ani in domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu.

Astfel a aparut initiativa deschiderii unor centre in care oamenii nu numai ca pot fi supravegheati, ci si beneficiaza de cel mai mare avantaj: petrecerea timpului intr-un colectiv. Se pot observa imbunatatirea capacitatii de comunicare, de cooperare, ameliorarea starii fizice sau mentinerea acesteia la parametri necesari desfasurarii unei vieti placute atat pentru ei insisi cat si pentru rude.

Printre cauzele aparitiei depresiei si izolarii sociale la unii dintre barbatii de varsta a treia se numara boli cardiace, boli vasculare, afectiuni neurologice, musculare, sau osoase, dar si urologice. Aceste centre special concepute pentru a le oferi momente frumoase si activitati recreative ofera consiliere psihologica, si indruma barbatii spre diferite sectii cardiologice, neurologice sau clinici pentru disfunctii erectile masculine.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *